Udgivet i 2 kommentarer

Strikkede karklude og gæstehåndklæder

Vi er mange, som selv strikker karklude og gæstehåndklæder. Der bliver især strikket karklude som aldrig før. De strikkede karklude kan nemlig bruges igen og igen og udleder ikke mikroplast i vores have. Men ud over dén helt åbenlyse fordel, så er det blevet trendy at have strikkede eller hæklede klude. På Instragram vises køkkenskuffer stolt frem med fine foldede klude og yndige mønstrede gæstehåndklæder. Jeg er selv kæmpe fan og elsker mine strikkede klude. Hvor er det vidunderligt at vi er på vej væk fra en brug-og-smid-væk kultur!

Hjemmestrikkede karklude og gæstehåndklæder i økologisk garn

Strikkede klude og gæstehåndklæder i økologisk bomuldsgarn fra Karen Klarbæk

Mit absolut favoritmønster er perlerib. Det ser fint ud og det er dejlig nemt at strikke. Det er også et godt sted at starte, hvis man er helt ny udi at strikke sine egne klude. Derfor vil jeg dele med jer, hvordan jeg har strikket klude og gæstehåndklæder. Opskrifterne kan bruges på både Karen Klarbæks økologiske 8/4 bomuldsgarn og på Mistral Ecotec bomuldsgarn fra Cewec. Karen klarbæks 8/4 bomuldsgarn giver et lidt tyndere og lettere resultat, hvor Mistral bliver lidt tykkere og tungere. Her kommer personlig smag ind i billedet og jeg vil opfordre dig til at prøve dig frem. Jeg strikker typisk Karen Klarbæks bomuldsgarn på pind 3 og Mistral på pind 3,5. Derfor bliver klude og gæstehåndklæder i Mistral også lidt større, hvis man anvender samme maskeantal.

En karklud bliver ca 23 cm i bredden, når den er strikket i Karen Klarbæks økologiske bomuldsgarn og et gæstehåndklæde bliver ca 28 cm i bredden. Vær opmærksom på at perlerib er meget elastisk.

En karklud strikker jeg sådan her: Slå 59 masker op (eller flere, hvis du ønsker en større klud, men slå et ulige antal op). Pind 1: ret. Pind 2: *1 vr. 1 r*. gentag * pinden ud. Bemærk: For at få pæne kanter strikker jeg altid en kantmaske i starten og slutningen af hver pind. Første maske på alle pinde tager jeg vrang løs af, sidste maske strikker jeg ret. Strik indtil kluden er et par cm længere end den er bred, for den vil krybe lidt i vask. Luk maskerne af. De sidste to masker strikkes ret sammen, så får du et pænt hjørne.

Strikket gæstehåndklæde bæredygtigt garn
Strikket gæstehåndklæde i Ecotec bomuldsgarnet Mistral fra Cewec

Et gæstehåndklæde strikker jeg sådan her. Slå 81 masker op. Pind 1 – 10 strik ret. Pind 11: Strik 8 masker ret. Strik 1 vrang,1 ret indtil der er 8 masker tilbage på pinden. Afslut med 8 masker ret. Pind 12: Strik ret. Gentag pind 11 og 12 indtil arbejdet måler 40 cm. Strik 4 pinde ret. På næste pind lukkes de midterste 9 masker af og på den efterfølgende pind slås 9 nye masker op hen over de aflukkede. Strik endnu 4 pinde ret og luk så alle maskerne af. De sidste to masker strikkes ret sammen for at få et pænt hjørne.

Hvis du skulle blive bidt af at strikke dine egne klude og gæstehåndklæder og får lyst til at udfordre dig selv med nye opskrifter, så kan jeg i høj grad anbefale Karen Klarbæks bog Klude og Gæstehåndklæder. Det er en visuelt utrolig lækker bog, trykt på papir i god kvalitet og med smukke og inspirerende billeder. Karen Klarbæk har samlet en mængde smukke opskrifter og hun kan virkelig noget, når det kommer til smuk finish og fine afslutninger.

Opskrift strikket karklud gæstehåndklæde
Karen Klarbæks lækre bog med strikkede klude og gæstehåndklæder

2 tanker om “Strikkede karklude og gæstehåndklæder

 1. Hej Eva

  Jeg har været inde og købe noget lyserødt strømpegarn, men mangler en nøgle af denne for at færdiggøre mit projekt.
  Sender du pakker?
  Mvh
  Michelle

  1. Hej Michelle. Ja, du kan tro, jeg sender pakker 🙂
   Hvis du vil sende mig en mail på eva@slowfashion.dk så finder vi ud af det. Bedste hilsner Eva

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *