Her i Slow Fashion bruger jeg Black Friday til at reflektere i stedet for at skrive tilbudsskilte.
For mange af jer kommer det ikke som nogen overraskelse, at jeg er stærkt dedikeret til at stoppe overforbrug, minimere spild, undgå unødig emballage og undgå plastik. Jeg interesserer mig for zero waste, for miljøet i vores verdenshave og for vores børns fremtid i en verden med stadigt stigende forurening.
Derfor åbner jeg heller ikke i morgen på Black Friday med butikken fuld af udsalgsskilte. Jeg tror nemlig ikke på, at vi kan forbruge os til en bedre verden og et sundere miljø.
Misforstå mig nu ikke. Der er intet galt med at købe lækkert garn og strikke sig en vidunderlig trøje. Men jeg ved med sikkerhed at mine skønne søde kunder ikke strikker hurtigere af at jeg sætter alt garnet ned til ingen penge. Til gengæld risikerer jeg at opfordre til et helt unødigt forbrug.
Derfor er mit tilbud i morgen dette her: Jeg giver hele dagens overskud til organisationen Plastic Change.
Hvis du ikke kender Plastic Change i forvejen, så lad mig fortælle lidt om dem. Det er en dansk organisation, som arbejder på et internationalt plan for at mindske plastikforureningen i havet. Det gør de blandt andet ved at samarbejde med produktionsvirksomheder om løsninger for at undgå eller minimere engangsplastik, udslip af mikroplastik og plastik, som ikke kan genbruges. Plastic Change arbejder med befolkningen, på politisk plan, med innovationspartnere og med forskere.
Jeg har fulgt deres arbejde i flere år og selvom der er masser af gode organisationer at støtte, så vælger jeg at placere min støtte hos Plastic Change igen i år.
Nu er Black Friday jo en fredag, og jeg har opbygget en tradition for lækkert fredagsgarn hver fredag. Jeg synes trods alt ikke at I skal snydes for fredagsgarn, så følg med på Facebook og instagram i morgen og se mit fredagsgarn. Og hvis du mangler garn, så kom og køb det i morgen. Så støtter du en god sag.
Se i øvrigt mere om Plastic Change på deres hjemmeside www.plasticchange.dk
Man kan også følge Plastic Change på Facebook og Instagram. I morgen har de et skønt event, der hedder Buy Nothing Day.
Vi er midt i en tid, hvor vi har behov for at holde afstand og passe ekstra godt på hinanden. Der er igen strammet op, så vi kan passe endnu bedre på hinanden og for nogle er det mere trygt eller bare mere bekvemt at bestille garn hjemmefra. Derfor vil jeg gerne gøre det nemmere at bestille garn og få det leveret til døren.
Selvom det nu er påbudt at bære mundbind, håber jeg selvfølgelig fortsat at se mange af jer i butikken. Jeg har jo verdens sødeste, dejligste og sjoveste kunder! Jeg fastholder indtil videre mine åbningstider og jeg glæder mig som altid til at hjælpe med at finde frem til det rette garn for mine skønne kunder.
Men skulle det nu være sådan at det er nemmere for dig at få leveret garn, shampoobar og hvad jeg ellers kan friste med, så finder vi også ud af det.
Hen over de kommende uger vil jeg gøre det meget nemmere at bestille varer direkte her på hjemmesiden. Der vil komme en mulighed for at betale med kort og jeg vil lægge alle varerne fra butikken i webshoppen. Der er jo kun mig, så det hele kommer ikke på én dag, men jeg lægger det ind, lige så hurtigt jeg kan 🙂
Hvis der er en vare du ikke kan finde i webshoppen endnu eller du har brug for vejledning i det hele taget er du velkommen til at kontakte mig på eva@slowfashion.dk eller ring til mig på 20848013. Jeg beder dig så vidt muligt om at ringe eller sms inden for butikkens åbningstid, da jeg bedst kan hjælpe dig der.
Jeg tilbyder gratis forsendelse/ levering til døren ved ordrer på kr 300,- og derover. Dette gælder også ved udsalgsvarer. Ved ordre under kr 300,- koster levering til døren fast pris kr 37,-.
Det er hyggeligt at strikke strømper og mange elsker hjemmestrikkede strømper! Der er også mange, der har en forestilling om at det er uhyggeligt svært at lære at strikke strømper, men det behøver det slet ikke at være. På strømpekurset vil jeg dele strømpestrikning op i en række forståelige bidder, så alle kan være med til at strikke strømper.
Strikkede børnestrømper
Kurset afholder jeg i butikken den 8/8 2020 kl 14.00 – 17.00. Her skal jeg lige huske at gøre opmærksom på, at jeg til den tid er flyttet til Adelgade 27, hvor jeg skal dele butikslokale med skobutikken Sabina. Det er en god ide at komme lidt før kl 14, for der er meget vi skal nå 🙂
Du behøver ikke at være en erfaren strikker for at deltage. Du behøver faktisk bare at kunne strikke ret og vrang og så skal du have lyst til at lære at strikke strømper. Resten lærer jeg dig i løbet af kurset.
Her er nogle af de områder, vi skal ind på undervejs: Garntyper og materialevalg, strømpens anatomi, pasform samt hvordan man strikker en hæl og hvordan man strikker en tå. Undervejs i kurset holder vi en pause, hvor der er mulighed for at strække ben og få en kop kaffe, the, vand og en lille, sund snack.
På kurset strikker vi footies – altså ankelstrømper. Årsagen til dette er, at kurset ville tage alt for lang tid, hvis vi skulle nå at strikke skafter. Der findes mange måder at strikke strømper på, men på dette kursus gennemgår jeg kun én måde, og det er den der benyttes under hele kurset. Hvis nogle skulle have lyst til flere måder at strikke strømper på, arrangerer jeg gerne en strømpeworkshop for fortsættere 🙂
Ud over undervisningen får du følgende med på kurset: 2 nøgler strømpegarn og strømpepinde, opskrift på footies og opskrift på strømper med skafter, forfriskninger og naturligvis hyggeligt samvær med andre glade strikkere. Derudover vil det være muligt at tilkøbe vise typer af garn til en fordelagtig pris.
Hele herligheden kan du få for kr. 125,- Tilmelding kan ske helt frem til og med den 7/8 2020, såfremt der fortsat er ledige pladser. Du kan melde dig til ved at skrive en mail til eva@slowfashion.dk eller ved at kontakte mig på tlf 20 84 80 13 (ring eller sms) eller ved at skrive til mig via Facebook eller Instagram. Din tilmelding er gældende, når du har betalt for kurset. Du kan afmelde frem til 1 døgn inden – altså den 7/8 kl 14. Herefter er det ikke muligt at afmelde.
Jeg er virkelig glad for at strikke strømper. Det er hyggeligt, det er et overskueligt projekt og jeg elsker selv at have hjemmestrikkede strømper på. Jeg har selvfølgelig strikket masser af strømper med lange skafter, men min favorit er faktisk de her footies – altså strømper helt uden skafter. De er sjove at strikke og gode at have på. Derhjemme bruger vi dem som sutsko, for vi bor i et virkelig gammelt hus med kolde gulve. Så er et par vamsede, hjemmestrikkede strømper guld værd!
Strikkede footies
Ankelsokkerne her sidder til på foden – der er altså ikke plads til at have en anden strømpe indenunder. Hvis du ønsker at bruge dine footies som en slags sutsko, så skal du vælge en størrelse større en du normalt gør.
Garnforbrug og pinde: Jeg har strikket disse footies i Strumpf- & sportsgarn fra GB. Lige nu har jeg garnet i nogle fine sampakninger i butikken. I hver pakke er der 2 nøgler garn og et sæt strømpepinde nr. 2,5. Det er også den størrelse pinde, der bruges her i opskriften. Sådan et sæt koster kr. 28,-. Du skal regne med at bruge 1- 2 nøgler garn alt efter hvilken størrelse, du vælger at strikke. Dem på billedet er str. 37 og jeg har brugt 34 gram garn. Du kan sagtens vælge en anden type almindeligt strømpegarn med en løbelængde på ca 210 meter på 50 gram.
Disse footies er strikket i GBs strumpf & sportsgarn, men du kan også anvende et andet almindeligt strømpegarn med ca 210 meter pr 50 gram.
Vælg en størrelse: 36/37, (38/39), 40/41, (42/43), (44/45)
Slå 56 (60) 60 (64) 64 m op på p nr. 2½. Fordel maskerne ligeligt på strømpepindene. Pas på ikke at sno arbejdet. Start med at strikke 7 omgange rib: 2 r, 2 vr. (Hvis du ønsker strømper med skaft kan du bare fortsætte med ribben i op til 10 cm)
Nu er det tid at strikke hælen og derefter rundingen. Sæt 26, (28), 28, (30), 30 masker over på én pind. Disse masker skal udgøre hælen. Lad de øvrige masker hvile. Strik 26, (28), 28, (30), 30 pinde glatstrik. For at runde hælen strikker du nu således, idet du fortsætter i glatstrik: Strik på retsiden indtil der er 10, (11), 11, (12), 12 masker tilbage på pinden. Strik to masker ret sammen. Vend strik vrang på vrangsiden indtil der er 10, (11), 11, (12), 12 masker tilbage på pinden. Strik to masker vrang sammen. Vend nu igen og strik indtil der er 9, (10), 10, (11), 11 masker tilbage på pinden. Strik 2 masker ret sammen. Vend og gentag, men strik de to masker vrang sammen. Fortsæt således, indtil der er 8 masker tilbage på pinden.
Indtil tåen skal strikkes, fortsættes nu i rib på oversiden af foden ( de masker, som har hvilet mens du strikkede hæl) og glatstrik på kilen/ undersiden af foden.
For at strikke kilen skal du nu samle masker op på hver side af hælen. Strik på retsiden de 8 masker, saml 13, (14), 14, (15), 15 masker op, strik rib henover oversiden af foden. På den anden side af hælen samles lige så mange masker op. Du har nu 64, (68), 68, (72), 72 masker på omgangen. Strik nu en hel omgang uden at tage ind. Herefter tages ind på hver 2. omgang således: Strik rib hen over oversiden af foden. Tag 1 maske løs af, strik 1 ret og træk den løse maske over. Strik indtil der er 2 masker tilbage af kilen. Strik de 2 masker ret sammen. Næste omgang strikkes blot rib hen over oversiden af foden og glatstrik på kilen/ undersiden af foden. Fortsæt nu indtagningerne på hver 2. pind indtil du igen har 56, (60), 60, (64) 64 masker på omgangen.
Her er der netop taget masker op langs hælen og kilen er klar til at blive strikket
Fortsæt med rib på oversiden af foden og glatstrik på undersiden indtil foden måler 19, (20), 21, (22), 23 cm fra det bageste af hælen. Nu skal der formes en tå. Der tages ind på hver 2. omgang og ved første indtagning tages der kun ind på oversiden af foden. Når tåen påbegyndes skiftes til glatstrik på oversiden af foden. Strik nu således (oversiden af foden, hvor der før var rib): Strik 1 maske, tag 1 maske løs af, strik 1 maske og træk den løse over. Strik videre i glatstrik til der er 3 masker tilbage af fodens overside. Strik 2 masker ret sammen og strik den sidste maske. Strik omgangen færdig. Strik nu en omgang uden indtagninger. På næste omgang tages ind på samme måde på oversiden og på undersiden, så der i alt tages 4 masker ind på omgangen. Fortsæt med at tage masker ind på hver 2. omgang indtil der er 26 masker tilbage på omgangen. Strik nu en omgang, hvor du strikker 2 ret sammen hele vejen rundt. På næste omgang strikkes alle masker ret. Bryd nu tråden og træk den igennem maskerne. Hæft ender. Strik nu en strømpe magen til.
Et lille tip for ens strømper: Læg mærke til printet på strømpegarnet. Det gentager sig med et vist interval. Se på din første strømpe og læg mærke til hvor på printet du er startet. Tag garn fra nøglet indtil du kommer til det samme sted på printet, som da du startede med den første strømpe.
Hvis du har lyst til at komme i gang med at strikke strømper, men gerne vil have vejledning eller støtte, så laver jeg et strømpekursus i butikken. Næste kursus kommer til at ligge den 8. august 2020 kl 14. Nærmere info følger lige her på hjemmesiden.
Sommeren er over os og den skal nydes i fulde drag. De sidste par uger har været helt vidunderlige med sol og fantastisk varme. Herunder kommer jeg med et par råd om at strikke i varmen samt lidt om mine åbningstider her i sommerperioden.
Jeg hører flere gange om dagen, at det næsten er for varmt til at strikke, men man kan jo heller ikke bare lade være! Derfor har jeg samlet et 5 gode råd til hvordan man kan gøre det behageligt for sig selv at strikke i varmen.
Råd nr. 1: Strik med garn af plantefibre: Bomuld, viscose, hør, hamp, nælde og bambus. Disse garner er ikke nær så varme at sidde med.
Her strikker jeg et gæstehåndklæde i Mistral – et bæredygtigt Ecotec bomuldsgarn. Det er hverken for tungt eller for varmt at sidde med.
Råd nr. 2: Strik noget småt. Nogle tidspunkter er perfekte til store, oversize sweatre og kæmpemæssige sjaler. Sommerens varmeste dage er ikke sådan et tidspunkt…. Vælg at strikke karklude, gæstehåndklæder, babytøj, en let sommertop osv. Hvis du er typen, der kan lide at være på forkant kan du også sagtens gå i gang med at strikke nisser nu!
En lille t-shirt, strikket af genanvendte comboybukser
Råd nr. 3: Strik udenfor. Jeg er selv stor tilhænger af at strikke udenfor – gerne i selskab med en iskaffe eller noget andet med isterninger. Bare pas på at du ikke bliver solskoldet, for så er det nemlig ikke hyggeligt mere.
Råd nr. 4: Strik i bilen. Fortså mig nu ret – man skal selvfølgelig ikke strikke, hvis man også er den, der styrer bilen! Men hvis man sidder på passagersædet er det nu meget dejligt at strikke. Vi elsker at tage på udflugter i vores eget dejlige land og jeg er så privilegeret at min mand ofte godt gider at køre. Så sidder jeg med garn og strikkepinde og vind i håret. Jeg er nemlig også så old school, at jeg foretrækker et åbent vindue frem for air condition…
Råd nr. 5: Strik om aftenen eller tidligt om morgenen. Om aftenen falder temperaturen, hvilket kan gøre det mere tåleligt at sidde med et varmt strikketøj. Herhjemme har de sene eller tidlige tider også den fordel at børnene sover og så kan man nyde roen, strikketøjet og en god kop kaffe.
Det var mine gode råd om at strikke i varmen. Hvis du har et godt råd om at strikke i sommertemperaturerne, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar. Og ellers kan du læse med herunder om mine lidt ændrede sommer-åbningstider.
I denne uge og de kommende 3 uger ændrer jeg lidt i åbningstiderne. Vi holder – lige som mange andre danskere – ‘stay-cation’ og nyder det danske land i stedet for at flyve ud i verden. Der er så mange smukke steder at se og gense.
Mine 3 drenge på udflugt i den skønne natur
Jeg lukker imidlertid ikke butikken for at holde ferie. I stedet holder jeg lukket mandag og onsdag, så jeg kan tage på udflugt med mine drenge. Samtidig har Handelsstandsforeningen jo lavet et dejligt tiltag med søndagsåbent og markedsstemning, så jeg holder ekstra åben i weekenden. På den måde kommer mine åbningstider til at se ud som følger:
Mandag og onsdag Lukket
Tirsdag, torsdag og fredag 10 – 17
Lørdag og søndag 10 – 15 (dog lukket søndag d. 5. juli)
Disse åbningstider gælder fra i dag d. 30. juni og frem til og med mandag d. 20. juni
Vi er mange, som selv strikker karklude og gæstehåndklæder. Der bliver især strikket karklude som aldrig før. De strikkede karklude kan nemlig bruges igen og igen og udleder ikke mikroplast i vores have. Men ud over dén helt åbenlyse fordel, så er det blevet trendy at have strikkede eller hæklede klude. På Instragram vises køkkenskuffer stolt frem med fine foldede klude og yndige mønstrede gæstehåndklæder. Jeg er selv kæmpe fan og elsker mine strikkede klude. Hvor er det vidunderligt at vi er på vej væk fra en brug-og-smid-væk kultur!
Strikkede klude og gæstehåndklæder i økologisk bomuldsgarn fra Karen Klarbæk
Mit absolut favoritmønster er perlerib. Det ser fint ud og det er dejlig nemt at strikke. Det er også et godt sted at starte, hvis man er helt ny udi at strikke sine egne klude. Derfor vil jeg dele med jer, hvordan jeg har strikket klude og gæstehåndklæder. Opskrifterne kan bruges på både Karen Klarbæks økologiske 8/4 bomuldsgarn og på Mistral Ecotec bomuldsgarn fra Cewec. Karen klarbæks 8/4 bomuldsgarn giver et lidt tyndere og lettere resultat, hvor Mistral bliver lidt tykkere og tungere. Her kommer personlig smag ind i billedet og jeg vil opfordre dig til at prøve dig frem. Jeg strikker typisk Karen Klarbæks bomuldsgarn på pind 3 og Mistral på pind 3,5. Derfor bliver klude og gæstehåndklæder i Mistral også lidt større, hvis man anvender samme maskeantal.
En karklud bliver ca 23 cm i bredden, når den er strikket i Karen Klarbæks økologiske bomuldsgarn og et gæstehåndklæde bliver ca 28 cm i bredden. Vær opmærksom på at perlerib er meget elastisk.
En karklud strikker jeg sådan her: Slå 59 masker op (eller flere, hvis du ønsker en større klud, men slå et ulige antal op). Pind 1: ret. Pind 2: *1 vr. 1 r*. gentag * pinden ud. Bemærk: For at få pæne kanter strikker jeg altid en kantmaske i starten og slutningen af hver pind. Første maske på alle pinde tager jeg vrang løs af, sidste maske strikker jeg ret. Strik indtil kluden er et par cm længere end den er bred, for den vil krybe lidt i vask. Luk maskerne af. De sidste to masker strikkes ret sammen, så får du et pænt hjørne.
Strikket gæstehåndklæde i Ecotec bomuldsgarnet Mistral fra Cewec
Et gæstehåndklæde strikker jeg sådan her. Slå 81 masker op. Pind 1 – 10 strik ret. Pind 11: Strik 8 masker ret. Strik 1 vrang,1 ret indtil der er 8 masker tilbage på pinden. Afslut med 8 masker ret. Pind 12: Strik ret. Gentag pind 11 og 12 indtil arbejdet måler 40 cm. Strik 4 pinde ret. På næste pind lukkes de midterste 9 masker af og på den efterfølgende pind slås 9 nye masker op hen over de aflukkede. Strik endnu 4 pinde ret og luk så alle maskerne af. De sidste to masker strikkes ret sammen for at få et pænt hjørne.
Hvis du skulle blive bidt af at strikke dine egne klude og gæstehåndklæder og får lyst til at udfordre dig selv med nye opskrifter, så kan jeg i høj grad anbefale Karen Klarbæks bog Klude og Gæstehåndklæder. Det er en visuelt utrolig lækker bog, trykt på papir i god kvalitet og med smukke og inspirerende billeder. Karen Klarbæk har samlet en mængde smukke opskrifter og hun kan virkelig noget, når det kommer til smuk finish og fine afslutninger.
Karen Klarbæks lækre bog med strikkede klude og gæstehåndklæder
Jeg holder fortsat åben i butikken, men selvfølgelig med visse forholdsregler. Vi skal nemlig passe godt på hinanden. Da min butik ikke er så stor, beder jeg om at max. 2 gæster besøger mig på en gang. Husk venligst også at holde afstand.
Af hensyn til vores alle sammens helbred er der håndsprit til rådighed i butikken. Ønsker du at vaske hænder er du velkommen til at anvende håndvask og sæbe. Jeg spritter butikkens dørhåndtag af adskillige gange i løbet af dagen og vasker naturligvis selv hænder og spritter af mange, mange gange i løbet af dagen.
Du har også mulighed for at få bragt varer ud. Dette gælder ikke kun i karantæne-tider, det er en service, jeg altid yder. Jeg leverer selv i nærområdet samt på Møn og ellers sender jeg helt til døren. Fragten er gratis på alle ordrer på kr. 200,- og derover og ellers koster levering kr. 33,- inden for Danmarks grænser.
Indtil videre er alle aktiviteter i butikken indstillet. Det vil sige at jeg ikke holder strikkedage i butikken og jeg arrangerer desværre ingen workshops før det igen er forsvarligt. Hvis du har spørgsmål til en opskrift, garnvalg, strikkefasthed osv. er du stadig meget velkommen til at besøge butikken og få hjælp.
Jeg vil gerne sige tak for jeres fortsatte støtte af min butik. Det betyder alverden! Hvert eneste besøg i butikken, hver eneste like og kommentar på sociale medier, hver eneste opmuntrende bemærkning og hver eneste mail og besked bliver modtaget med stor taknemmelighed.
Vi er midt i den koldeste årstid, og det er oplagt at strikke varme sager at putte sig i. Derfor inviterer jeg nu til en workshop i butikken, hvor målet er at kunne designe sine egne sjaler.
Du behøver ikke at have nogle forudgående erfaring hverken med at designe eller strikke sjaler for at deltage i workshoppen. Du skal bare have prøvet at strikke før og have lyst til at strikke et sjal. Farver, form, størrelse og materiale vil blive gennemgået på workshoppen og snart vil du være i gang med at omsætte ideer til virkelighed.
Workshoppen vil være opdelt i 3 moduler fordelt på 3 arbejdsdage. De tre dage vil kunne fungere uafhængigt af hinanden, men det er en fordel at komme alle 3 gange for at få helheden med. på hver arbejdsdag vil vi gennemgå en eller flere grundopskrifter, og der vil være tid til at afprøve de forskellige teknikker. Derudover vil der ved hver arbejdsgang være et kort modul med fokus på at indkredse din personlige design-stil og tilgang til strik. Ind i mellem workshop-dagene i butikken vil du have to uger, hvor du kan arbejde videre med de enkelte teknikker, hvis du ønsker.
Dette får du med på workshoppen:
Grundopskrift:
Gennemgang af en eller flere grundopskrifter for hver arbejdsdag (alt efter hvor meget vi kan nå)
Gennemgang af mulige variationer, som vil gøre det muligt for dig at arbejde videre med dit eget personlige præg
Undervisningskompendie
Du får et skriftligt materiale med, som du kan bruge undervejs i workshoppen og til at arbejde videre med efterfølgende
Arbejdsark, hvor du kan notere dine egne ideer og arbejdsgange
Garn til strikkeprøver
Under workshoppen vil jeg stille forskellige garner til rådighed, som du kan bruge til strikkeprøver/ afprøvning af teknikker. Hvis du ønsker at strikke et sjal færdig (i modsætning til blot at afprøve teknikken), kan garn tilkøbes.
Det er muligt at låne strikkepinde og maskemarkører
Hyggeligt samvær
Et par hyggelige timer i selskab med andre strikkeinteresserede
Jeg sørger for kaffe, te og kage. der vil også være en kort sludre og strække ben pause undervejs
Når workshoppen er slut har du lært grundteknikker og variationer hertil, som vil gøre dig i stand til at designe dine egne sjaler fra bunden samt at skrive dine arbejdsgange ned. Derudover vil du have fået mulighed for at sætte ord på din egen personlige stil.
Workshoppen vil strække sig over 3 lørdag eftermiddage. Pris pr. lørdag er 195,-. Samlet pris for alle 3 dage er 495,-. For den pris får du: Undervisning, undervisningsmaterialer, arbejdsark, garn til strikkeprøver/ afprøvning af teknikker samt kaffe, te og kage. Hvis du ønsker at strikke et færdigt sjal kan garn til dette tilkøbes. Tilmelding er nødvendig. Workshoppens moduler ligger på følgende lørdage:
Lørdag d. 8/2 kl. 14 – 16.30
Lørdag d. 22/2 kl. 14 – 16.30
Lørdag d. 7/3 kl. 14 – 16.30
Tilmelding kan ske i butikken, på mail: eva@slowfashion.dk eller på tlf. 20 84 80 13
Jeg glæder mig til en workshop fuld af skønne sjaler 🙂