Udgivet i Skriv en kommentar

Engangsgæstehåndklæder

Lige nu venter jeg med slet skjult utålmodighed på at mine nye butikslokaler skal blive klar til indflytning. Jeg er afsindig taknemmelig for at have fået lov at låne et hjørne af tøjbutikken Philippas her i Præstø, men jeg glæder mig helt eventyrligt til at kunne ‘folde mig ud’ og få plads til at vise alt mit dejlige garn, shampoobarer osv. Jeg har idéer, der bare står i kø, for at komme til live i mine nye lokaler, men lige for nu må jeg vente. Et uheld med et vandrør har foreløbig ændret min åbningsdag fra ‘slutningen af marts’ til ‘vi ved det ikke’.

Men jeg kan jo lige så godt bruge ventetiden til noget fornuftigt. Jeg er ikke ret meget for at sidde med hænderne i skødet og vente på at tingene sker.

Derfor er jeg gået i gang med at strikke en stabel engangshåndklæder. Altså ikke sådan nogle brug-og-smid-væk, men nogle, man bare kan tørre hænder i én gang og så smide til vask. Det bliver nemlig praktisk, når jeg igen må have strikkeklub, workshops og kurser. Så kan jeg trygt låne toilettet ud uden at spekulere over smittefare ved brug af det samme håndklæde.

Gæstehådklæde engangshåndklæde garnbutik præstø
Små gæstehåndklæder med hulmønster

Der findes et hav af søde mønstre, men jeg faldt ved et tilfælde over det her. Det er nemt at strikke og også nemt at huske.

Håndklæderne på billedet er strikket i ecotec bomuldsgarnet Mistral, men jeg har også strikket en stabel i det superbløde, økologiske bomuldsgarn fra Karen Klarbæk. Jeg har strikket i den tykke version (8/8), så de er bløde og suger godt. De her klude er i øvrigt også geniale til babyfingre eller babynumser. Jeg kogevasker dem og hænger dem til tørre. Så er alle bakterier og vira væk og man behøver ikke at bruge unødig energi på at tørretumble dem.

Økologisk garn bomuldsgarn Karen Klarbæk garnbutik præstø
Gæstehåndklæder bliver lækre og bløde i Karen Klarbæks skønne 8/8 bomuldsgarn

Jeg har strikket dem sådan her:

Slå 46 masker op på pind 3,5. For pæne kanter start alle pinde med at tage første maske vrang løs af og strik sidste maske ret. Start med at strikke 2 pinde ret. Derefter strikker du mønstret:

Pind 1: Alle masker ret

Pind 2: Alle masker vrang

Pind 3: *Strik 2 masker ret sammen, slå om*. Gentag ** pinden ud.

Pind 4 – 6: Strik alle masker ret.

Gentag pind 1 – 6 i alt 15 gange. Afslut med 2 pinde ret. Luk alle masker af og hæft ender.

Jeg strikker frem og tilbage på rundpind. Dels er det mest skånsomt for håndled, albuer, skuldre og nakke og dels gør det at det er meget nemmere for mig lige at smide mit strikketøj ned til computeren og have med på arbejde. Hvis man strikker 5 minutter her og der på de her håndklæder, så kan man hurtigt have en passende stabel til badeværelset.

Jeg anbefaler normalt vask på 60 grader af bomuldsgarnet, men lige i dette tilfælde anbefaler jeg en kogevask. Det mest miljøvenlige er at hænge dem op at tørre frem for at putte dem i tørretumbleren, men håndklæderne bliver selvfølgelig lidt stive i det. Men her vil jeg hive et gammelt råd fra min mor op af lommen. Hvis man strækker kludene lidt og ‘bevæger dem’ lidt inden de lægges sammen eller rulles, så bliver de lidt blødere og nemmere at folde pænt. Man kan med fordel give lidt eddike i stedet for skyllemiddel eller lægge en antikalk-tablet med i maskinen, hvis man hår hårdt vand eller hvis håndklæderne bliver lidt for hårde.

I have promised to translate this pattern to English because it turns out I have followers all the way ind The United States! Well, what do you know.

Now, English is my second language and I’m not used to writing knitting instuctions in English, but here is my best shot. I’ll be very gratefull for any comments to let me know if this is useful at all.

I started making these small towells for my shop. Sometimes customers will use my restroom and in times like these a fresh, clean towel is just essential. The pattern is easy and quick to make. Just make a bunch of them and place in a cute basket. Leave an empty basket for the used ones.

I have used an organic cotton yarn 8/8 to make the small towels. One skein is enough for one towel.

Here’s how you make them: Cast on 46 stitches.

Row 1: Knit

Row 2 and 3: Slip 1 stitch purlwise. Knit

Row 4: Slip 1 stitch purlwise. Purl until 1 stitch left. Knit last stitch

Row 5: Slip 1 stitch purlwise. *Knit 2 together, yarn over.* Continue ** til one stitch left. Knit last stitch.

Row 6 – 8: Slip 1 stitch purlwise. Knit til end of the row

Repeat row 3 – 8 15 times in total. Cast of all stitches.

Enjoy!

Udgivet i Skriv en kommentar

Strikkede footies

Gratis opskrift på strikkede strømper

Jeg er virkelig glad for at strikke strømper. Det er hyggeligt, det er et overskueligt projekt og jeg elsker selv at have hjemmestrikkede strømper på. Jeg har selvfølgelig strikket masser af strømper med lange skafter, men min favorit er faktisk de her footies – altså strømper helt uden skafter. De er sjove at strikke og gode at have på. Derhjemme bruger vi dem som sutsko, for vi bor i et virkelig gammelt hus med kolde gulve. Så er et par vamsede, hjemmestrikkede strømper guld værd!

Gratis nem opskrift strikkede strømper sokker begynder
Strikkede footies

Ankelsokkerne her sidder til på foden – der er altså ikke plads til at have en anden strømpe indenunder. Hvis du ønsker at bruge dine footies som en slags sutsko, så skal du vælge en størrelse større en du normalt gør.

Garnforbrug og pinde: Jeg har strikket disse footies i Strumpf- & sportsgarn fra GB. Lige nu har jeg garnet i nogle fine sampakninger i butikken. I hver pakke er der 2 nøgler garn og et sæt strømpepinde nr. 2,5. Det er også den størrelse pinde, der bruges her i opskriften. Sådan et sæt koster kr. 28,-. Du skal regne med at bruge 1- 2 nøgler garn alt efter hvilken størrelse, du vælger at strikke. Dem på billedet er str. 37 og jeg har brugt 34 gram garn. Du kan sagtens vælge en anden type almindeligt strømpegarn med en løbelængde på ca 210 meter på 50 gram.

Gratis opskrift strikkede strømper sokker begynder nem
Disse footies er strikket i GBs strumpf & sportsgarn, men du kan også anvende et andet almindeligt strømpegarn med ca 210 meter pr 50 gram.

Vælg en størrelse: 36/37, (38/39), 40/41, (42/43), (44/45)

Slå 56 (60) 60 (64) 64 m op på p nr. 2½. Fordel maskerne ligeligt på strømpepindene. Pas på ikke at sno arbejdet. Start med at strikke 7 omgange rib: 2 r, 2 vr. (Hvis du ønsker strømper med skaft kan du bare fortsætte med ribben i op til 10 cm)

Nu er det tid at strikke hælen og derefter rundingen. Sæt 26, (28), 28, (30), 30 masker over på én pind. Disse masker skal udgøre hælen. Lad de øvrige masker hvile. Strik 26, (28), 28, (30), 30 pinde glatstrik. For at runde hælen strikker du nu således, idet du fortsætter i glatstrik: Strik på retsiden indtil der er 10, (11), 11, (12), 12 masker tilbage på pinden. Strik to masker ret sammen. Vend strik vrang på vrangsiden indtil der er 10, (11), 11, (12), 12 masker tilbage på pinden. Strik to masker vrang sammen. Vend nu igen og strik indtil der er 9, (10), 10, (11), 11 masker tilbage på pinden. Strik 2 masker ret sammen. Vend og gentag, men strik de to masker vrang sammen. Fortsæt således, indtil der er 8 masker tilbage på pinden.

Indtil tåen skal strikkes, fortsættes nu i rib på oversiden af foden ( de masker, som har hvilet mens du strikkede hæl) og glatstrik på kilen/ undersiden af foden.

For at strikke kilen skal du nu samle masker op på hver side af hælen. Strik på retsiden de 8 masker, saml 13, (14), 14, (15), 15 masker op, strik rib henover oversiden af foden. På den anden side af hælen samles lige så mange masker op. Du har nu 64, (68), 68, (72), 72 masker på omgangen. Strik nu en hel omgang uden at tage ind. Herefter tages ind på hver 2. omgang således: Strik rib hen over oversiden af foden. Tag 1 maske løs af, strik 1 ret og træk den løse maske over. Strik indtil der er 2 masker tilbage af kilen. Strik de 2 masker ret sammen. Næste omgang strikkes blot rib hen over oversiden af foden og glatstrik på kilen/ undersiden af foden. Fortsæt nu indtagningerne på hver 2. pind indtil du igen har 56, (60), 60, (64) 64 masker på omgangen.

Vedledning gratisk opskrift strikkeopskrift strikkede strømper sokker nem begynder
Her er der netop taget masker op langs hælen og kilen er klar til at blive strikket

Fortsæt med rib på oversiden af foden og glatstrik på undersiden indtil foden måler 19, (20), 21, (22), 23 cm fra det bageste af hælen. Nu skal der formes en tå. Der tages ind på hver 2. omgang og ved første indtagning tages der kun ind på oversiden af foden. Når tåen påbegyndes skiftes til glatstrik på oversiden af foden. Strik nu således (oversiden af foden, hvor der før var rib): Strik 1 maske, tag 1 maske løs af, strik 1 maske og træk den løse over. Strik videre i glatstrik til der er 3 masker tilbage af fodens overside. Strik 2 masker ret sammen og strik den sidste maske. Strik omgangen færdig. Strik nu en omgang uden indtagninger. På næste omgang tages ind på samme måde på oversiden og på undersiden, så der i alt tages 4 masker ind på omgangen. Fortsæt med at tage masker ind på hver 2. omgang indtil der er 26 masker tilbage på omgangen. Strik nu en omgang, hvor du strikker 2 ret sammen hele vejen rundt. På næste omgang strikkes alle masker ret. Bryd nu tråden og træk den igennem maskerne. Hæft ender. Strik nu en strømpe magen til.

Et lille tip for ens strømper: Læg mærke til printet på strømpegarnet. Det gentager sig med et vist interval. Se på din første strømpe og læg mærke til hvor på printet du er startet. Tag garn fra nøglet indtil du kommer til det samme sted på printet, som da du startede med den første strømpe.

Hvis du har lyst til at komme i gang med at strikke strømper, men gerne vil have vejledning eller støtte, så laver jeg et strømpekursus i butikken. Næste kursus kommer til at ligge den 8. august 2020 kl 14. Nærmere info følger lige her på hjemmesiden.